077-3071970
0
  Categorieën
Dynamisch werken

Dynamisch werken is gezond en leuk!

De kantoormedewerker bevindt zich acht uur per dag op de werkplek en brengt die uren overwegend zittend door. Kantoorwerk is hierdoor een silent killer. Niemand overlijdt er aan maar bewegingsarmoede brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee.

Weinig bewegen kan chronische aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten in de hand werken, terwijl beweging deze ziekten juist positief beïnvloedt en ook helpt tegen darmkanker, angststoornissen en depressies.

Als werkgever is het belangrijk om je werknemers te stimuleren regelmatig uit de stoel te komen,  het zitpatroon op het werk moet doorbroken worden.

Met kleine veranderingen komt u al een heel eind; denk hierbij aan koffie halen, de printer in een andere ruimte zetten zodat uw medewerkers er naartoe moeten lopen, staand bellen, lunchwandelen of vergaderen aan statafels.

Ook kunt u ook denken aan veranderingen in het kantoormeubilair. In steeds meer kantoren is de zit/statafel een feit, waardoor werknemers zitten kunnen afwisselen met staan. Om nog meer activiteit te creëren zou u een fietsstoel, zit/stahulp of stepapparaat kunnen plaatsen achter de zit-statafel. Uit onderzoek van TNO lijkt het erop dat lichamelijke inspanning het informatieverwerkingssysteem in de hersenen positief beïnvloedt. Er komt tijdelijk meer cognitieve energie beschikbaar, waarschijnlijk doordat er meer bloed naar de hersenen stroomt.

Let wel, uw medewerkers hoeven niet de hele dag op de fiets te werken, dus u hoeft niet voor iedereen een fiets-stoel aan te schaffen. Met een paar fiets-stoelen op een afdeling bent u al een heel eind.

Dynamisch werken staat voor afwisseling in houding tijdens het werk en dat maakt werken gezond en leuk!

Heb je vragen over dit onderwerp? Wij kunnen u meer vertellen over de mogelijkheden die beschikbaar zijn met oog op het kantoormeubilair.

Bron: TNO Marjolein Douwes en Dianne Commissaris